Enteraal recombinant humaan insuline bij prematuren

  • 3 min.
  • Promotie

Te vroeg geboren baby’s hebben vaak te maken met voedselintolerantie als gevolg van een onrijp maagdarmstelsel. In haar promotieonderzoek toonde dr. Elise Mank aan dat het enteraal toedienen van recombinant humaan insuline bij prematuren het darmepitheel sneller laat rijpen en de voedingsintolerantie vermindert.

Portret (kleur) Elise Mank
Beeld: Redactie

Hoewel bij prematuur geboren kinderen het maagdarmstelsel anatomisch gezien helemaal ‘af’ is, is de functionele rijpheid ervan nog niet afgerond. Zo staat bijvoorbeeld de lactase-activiteit, nodig om de lactose in de (moeder)melk te kunnen afbreken, op een laag pitje. Ook de barrièrefunctie van het darmepitheel is bij prematuren niet optimaal. ‘Het gevolg van dit onrijpe maagdarmstelsel is dat bij veel prematuren complicaties optreden, zoals voedingsintolerantie en necrotische enterocolitis. In dat geval blijft de baby langer afhankelijk van parenterale voeding, maar dat gaat weer gepaard met andere risico’s zoals infecties’, schetst Mank het voedingsdilemma in de neonatologie.

Insulineboost

Mank: ‘Bij in vitro-studies en diermodelstudies is aangetoond dat insuline de proliferatie en differentiatie van het darmepitheel bevordert. Dit sluit aan bij de bevinding in mijn onderzoek dat moedermelk de eerste drie dagen na het geboorte van

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?