Overzicht

Nederlandse Schildklierdag 2023

  • 26 mei 2023

Op vrijdag 23 juni 2023 organiseert de Stichting Schildklieronderzoek de 25ste editie van de Nederlandse Schildklierdag in het Trippenhuis in Amsterdam. Internationale en Nederlandse experts belichten belangrijke recente ontwikkelingen in de basale en klinische thyroïdologie.

Het symposium begint met een sessie over de metabole effecten van schildklierhormoon. Prof. Krish Chatterjee (Cambridge, VK) zal deze effecten bespreken op basis van onderzoeken die zijn uitgevoerd met patiënten met resistentie tegen schildklierhormoon. Dr. Eveline Bruinstroop (Amsterdam UMC) bespreekt nieuwe inzichten over de op schildklierhormoon gebaseerde behandeling van NAFLD, gevolgd door een presentatie van dr. Layal Chaker (Erasmus MC) over de relatie tussen schildklierhormoon, cardiovasculaire parameters en TSH-setpoint. De sessie eindigt met een presentatie van prof. Kristien Boelaert (Birmingham, UK) over de cardio-metabole gevolgen en mortaliteit na behandeling van hyperthyreoïdie.

Na de lunch verschuift de focus naar schildklierkanker met twee gerenommeerde sprekers: prof. Miguel Melo (Universiteit van Coimbra) spreekt over schildkliercarcinoom met middelhoog risico en prof. dr. Schelto Kruijff (UMCG Groningen) zal recente inzichten in de chirurgische aanpak van schildklierkanker in Nederland delen. Dr. Warner Simonides sluit de dag af met een historisch overzicht van de Stichting Schildklieronderzoek. Meer informatie op: https://www.nve.nl/dutch-thyrod-day-2023-2/