Overzicht

PRIJSWINNAARS DEM 2024

Dr. Robin van Eenige schrijft proefschrift van het jaar

  • 8 maart 2024
  • NVE

Dr. Robin van Eenige kreeg tijdens de Dutch Endocrine Meeting de NVE-Proefschriftprijs uitgereikt. Hij promoveerde op 27 juni 2023 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Targeting adipose tissue to improve cardiometabolic health.

Foto (kleur) Robin van Eenige, Stefan Prekovic en Maaike Straat met hun prijzen
Dr. Robin van Eenige, winnaar van de NVE-Proefschriftprijs, geflankeerd door dr. Stefan Prekovic (links) en dr. Maaike Straat.

Zijn promotor was prof. dr. Patrick Renssen; co-promotoren waren dr. Sander Kooijman en dr. Mariëtte Boon. In zijn proefschrift beschrijft Van Eenige nieuwe therapeutische strategieën voor de verbetering van het lipidenmetabolisme en voor de vermindering van de ontwikkeling van atherosclerose bij muizen. Remming van het endocannabinoïdesysteem bleek een effectieve strategie te zijn, evenals gelijktijdige activering van twee incretinehormoon-receptoren, namelijk die voor GIP en GLP1.

Beste artikelen

De NVE-prijs voor het beste klinische artikel van 2023 was voor Stimulation of the beta-2-adrenergic receptor with salbutamol activates human brown adipose tissue van Maaike Straat van het LUMC (zie ook het interview met haar in Endocrinologie 2023 nr 2). Uitverkoren als beste basale/translationele artikel van 2023 werd Luminal breast cancer identity is determined by loss of glucoglucocorticoid receptor activity van Stefan Prekovic van het UMC Utrecht.

Beste abstracts/presentaties

De prijs voor beste klinische abstract en presentatie op de DEM 2024 was voor promovenda Heleen Jansen van Amsterdam UMC; prijs voor beste basale/translationele abstract en presentatie was voor promovendus Milton Antwi van Ghent University.